Historien om, hvordan Norman kom til at spille en rolle i modstandskampen under 2. Verdenskrig.

Den 9. april 2018 er det 78 år siden Danmark blev besat af tyske tropper.

Når man kører ad Ågerupvej mod Borup, passerer man den gamle Skovriddergård Grønholt, der ligger lige hvor Ågerupvej støder til Borupvej.

Her verserer flere historier om gårdens rolle under 2. verdenskrig. Bl.a. har Oluf Kring og Helmuth Barner skjult sig her i 1943 - 44. De var involverede i nogle af de første nedkastningsaktioner over Sjælland. De var begge med til at udvikle et tæt netværk af modstandsgrupper på Midtsjælland. Skovriddergårde har spillet en væsentlig rolle for opbygningen af en undergrundshær og for modtagelse af våbennedkastninger. Formodentlig fordi skovridderen kendte området rigtig godt. I oktober 1944 var der fuld kraft på nedkastninger. Gyldenløveshøj var et travlt sted. Kodeordet var Grethe.

Skovridder Holten Andersen på Grønholt blev bedt om at finde et egnet sted som aflastning. Valget faldt på Dyndet, som fik kodeordet Norman.

Holten Andersen manglede mandskab, så han prøvede at supplere gruppen med en ung bankassistent fra Borup. Denne havde ikke helt forstået alvoren og havde adviseret sin bekendtskabskreds. Om aftenen den 14. oktober var halvdelen af Borups befolkning på vej ud til pladsen. Der var sikkert også plads til et par Vigerstedborgere. Man valgte på trods heraf at gennemføre aktionen. Det gik ikke just godt. En faldskærm foldede sig ikke ud, og containeren plumpede i et mosehul. To andre containere stødte sammen og åbnede sig, hvorved deres indhold af US – karabiner spredtes over et større område.

Skærmene blev sænket i søerne. En af dem overlevede tidens tand og blev hentet af Oluf Kring efter krigen.Den blev benyttet til at sy brudekjole til konen og til en senere dåbskjole til datteren.

De mistede karabiner blev samlet så godt, som det var muligt, men man måtte flytte dem flere gange. Våbnene blev nødtørftigt skjult under blade og grene.

Et par dage efter blev der afholdt klapjagt i området. Da klapperne kom ud fra skoven, var de bevæbnede med US – karabiner.

Holten Andersen måtte gå under jorden og den 25. oktober blev en våbentransport med lastbil opsnappet af Schalburgkorpset, som havde etableret en vejspærring. To af lastbilens 3 chauffører blev taget ind på Ringsted Kaserne, hvor de blev tortureret. Den tredje lykkedes med at flygte. De to uheldige holdt dog stand i de 12 timer, som var aftalen blandt modstandsfolk. Herefter rullede optrevlingen ud over Sjælland. Mange nåede at slippe væk, men mange havnede også i KZ-lejren Neuengamme. Netværket kom dog hurtigt op at køre igen. Allerede i slutningen af december fungerede kampen igen.

Kilde: Roskildesudvikling.dk

Kommentarer

steen

10.08.2020 11:32

mange skurke få helte og alle de andre
allan huglstad,vordingborg

Seneste kommentarer

Del siden