Turen går til Vigersted - en gammel by på Midtsjælland.
Ole Fenshøj
Roskildevej 568, Snekkerup 15/12-86
I Marts 1925 averterede jeg efter en Plads som Forkarl på en middelstor Gård. Jeg fik vel ca 15-16 Tilbud, det blev dog ingen af dem, men en Annonce, som mit Blik faldt på, der fangede min Interesse.
Den 1. Maj og 1. Novbr var dengang Årets store Skiftedage, hvor Tusinder af unge Piger og Karle skiftede Plads. Det var Datoer, som mange i Forventning så frem til.
Min nye Arbejdsplads for Somren 1925 blev hos Gardejer J. P. Rasmussen, Egerodgård, 7½ km sydøst for Stege, den var stor 67 Tdr L. meget god Jord.
Aftalt var min Løn 650 Kr. 8 Dages Ferie, eget Værelse og normal Arbejdstid Kl 05-18
Min Søster Louise, 2 År yngre en jeg, havde for Somren fæstet sig på Langemosegd, stor 90 Tdr L. 1½ km øst for Borre.
Sidst i April kom det frem, at en ung Pige 16 År, og fra Valore, næsten Nabo med vort Hjem, havde fået Plads på samme Gård. Det blev straks og fremover til gensidig Glæde og et Venskab for Livet mellem de To.
Lørdag 2. Maj Kl 10 tog vi pr Rutebil fra Køge Torv mod Stege, via Store Tårnby, hvorfra en Karl også skulle tjene på Langemosegd, videre over Karise, Faxe, langs den skønne Præstø Fjord. For 1. Gang fik vi set Præstø på nært Hold, en regtig Torneroseby.
Ved Allerslev Kro fik vi lidt Flyttegods "ombord", Ejeren af det så vi ikke, men hans Navn på Mærkesedlerne forekom os bekendt. Ja, det var faktisk et gammelkendt, verdensberømt Navn. Manden hed ADAM. Efternavnet har jeg glemt, Fornavnet aldrig. Han skulle også tjene på Langemosegd.
Ankommet til Stege KL 14,50 og efter et godt Besøg i Høyers Konditori traf vi efter Aftale pr Brev, Gdr Hemmingsen fra Langemosegd og Gdr Rasmussen fra Egerodgård. Vi fik et venligt: "Goddag og Velkommen til Møn".
I Kbmd Carøes Gård satte jeg for f. 1. Gang mine Heste for den 1½ ton velbyggede og gode Ladvogn, den jeg i Somrens Løb benyttede til så mange god Ture til Stege m.v. Rasmussen overlod Kuskesædet til mig.
Ankommet til Egerodgd fik jeg også af Fru Rasmussen et venligt: "Goddag og Velkommen til Møn".
Jeg fik straks gode Indtryk af mit nye Herskab og af Forholdene og blev siden ikke skuffet.
På Søndagen 3. Maj kom P. Rasmussen og spurgte, om jeg velle med i Kirke, være Kusk for ham, hans Kone, hans Far og den ene af Pigerne, dette sagde jeg med Glæde Ja til.
Det blev til mange lignende Kirketur til velbesøgte Gudstjenester. Efter sadanne gav man sig god Tid til at "hilse på", at gå omkring på den velholdte Kirkegård, at nyde den skønne Udsigt over det som oftest solglitrende Nor.
Pastor Jensen var en særdeles god Prædikant. Et Maleri af ham hænger i Kirken som en Påskønnelse fra Menigheden.
På denne 3. Maj, da vi havde nydt Eftermiddagskaffen i hyggeligt Lag, spurgte Rasmussen, om jeg ville med en Tur i Marken, dette opfattede jeg som en stor Venlighed, der ligesom anslog for hele Somren en god og venlig Tone.
Mine Medtjenere var 2 Piger, Ellen og Karen, Fodremestren Frederik og en Karl på 17 År - Henry. I Hø- og Kornhost havde vi Hjælp af 1 eller 2 Husmænd.
Det påhvilede mig at vække Frederik og Henry og selvfølgelig selv at være oppe til rette Tid.
Ikke før ind i Juli skaffede jeg mig et Vækkeuhr, i Dag undrer jeg derpå.
Som en Selvfølge var vi alle dus. En god og venlig Omgangstone rådede.
Peder Rasmussen drev et meget fint Landbrug, deltog i ret høj Grad personligt i Arbejdet.
Han havde den "største" Orden både ude og inde, hver en Ting på rette Plads. Det ret store Svinehold fodrede han selv.
Frederik sørgede for Renlighed og havde en Kvægbesætning på 20-23 Malkekøer + Opdræt at tage Vare på. Henry deltog i Morgenmalkning, en Kone Lis fra et Nabyhus i Aftenmalkning, at han ikke skulle sinkes i Markarbejde m.v.
På gården var 6 gode, ret unge og flinke Heste.
Mine Heste var en jysk Hoppe og en Frederiksborg Hingst, de gik godt i Spand, havde stor Arbejdsevne i Marken og var hurtige på Vejen.
Fru Rasmussen var en meget dygtig Husmoder, at have tjent som Pige hos hende, var en god Anbefaling. Hun havde Ry for at være den mest probre Husmoder på Møn. Hendes 4 Stadsstuer - ja de var noget af et Eventyr, - at se hvad hun havde af fine Ting og sirligt ordnet. Foruden disse 4 Stadsstuer var der en stor særdeles velmøbleret Dagligstue + 2 Køkkener.
Til Frokost Kl 8,30 og til Middag Kl 12 spiste vi alle ved samme Bord, og det var i hyggelig Stemning. Rasmussen havde næsten altid eet eller andet at fortælle eller et Emne at føre på Bane. Han havde et Job i eet af Pengeinstitutterne i Stege, det gav ham en god Kontakt til mange Mennesker og den store Verden.
Til Frokost var der en hjemmesaltet, kogt Sild til hver, det var for mig en helt ny, men god Spise, dertil Smørrebrød og Pålæg + Skummetmælk, varm lige kommet fra Mejeriet, den faktisk bedre en Kaffe.
Til Middag Kl 12, 2 gode Retter, der ofte var præget af, at man havde en stor og veldyrket Køkkenhave. Aldrig har jeg spist så mange Jordbær, Asparges, Bønner m.v. som den Sommer. Vi skønnede på disse gode Ting.
Når min Søster kan til Egerodgd at besøge mig, blev hun af mit Herskab overordentlig godt modtaget, det glædede Fru Rasmussen at vise sine fine Stuer og Ting, Rasmussen fandt nogle gode Plader frem og startede sin meget fine Grammofon, og vi nød en god Kop Kaffe, fik en hyggelig Aften.
På Langemosegård blev jeg ligeså vel modtaget, der ville man gerne synge fx nogle af Somrens mange gode Sange: "Natten breder sine Vinger” bl. andre mindes Jeg. Især Hemmingsen var glad for at synge.
Jeg var heldig denne Sommer: "som næsten altid, at have Værelse mod Øst" - evnt Morgensol. Hvad er mere forjættende end Morgensol gennem gule Gardiner?
Fra Egerodgårds Marker havde vi den dejlige Udsigt mod Klinten, og ud over Østersøen. Ofte kørte vi de ca 2 km ned til Hjelms Bugt, fik der et forfriskende Bad. Hjelms Bugt i Sol med den næsten altid stående Brænding, der strækker sig fra Klinten til den for Øjet at se, går næsten i eet ned Falsters Skove og Strande, er et skønt Stk. Danmark.
Vi blev hurtigt en Flok unge, Piger og Karle, Mønboer og Sjællændere, som pr Cykler tog mange gode Ture fx til Klinten, til Midsommerfest og senere Marked i Stege, til Fanefjord Skov m.v. Vi det nye Arhundredes Ungdom, vi var vel det 1. Slægtled af unge, som pr Cykler, funklende nye Cykler, erobrede vort Land, besejrede Afstandene, blev frie på en helt ny Måde, åbnede vide Horisonter, fandt store nye Glæder deri.
Henry havde sit Hjem i Nærheden, så han tilbragte meget af sin Fritid der, Frederik havde næsten altid noget at pusle med.
På Grundlovsdagen spiste Herskabet fra Langemosegd, samt Børn, Piger og Karle derfra,
Aftensmad ved Jydelejet. Jeg var indbudt og med i dette hyggelige Samvær, hvor vi regtig oplevede Klinten og den nye Sommer. - Uforglemmelige Timer.
Da jeg Søndag d. 1 Novbr. rejste hjem, havde P. Rasmussen udvirket, at jeg fik Adgang til at besøge Stege Sukkerfabrik, opleve disse store, skønne og så driftsikre Maskiner, som uden Stop gik Døgnet rundt, fra i Septbr til lige før Jul.
Familien Rasmussen har besøgt mig både i Kløvested, i Vollerslev og i Snekkerup. Mange gode Feriedage har jeg haft på Egerodgård.
Så sent som 24. Juni 1972 var min Kone og jeg Gæster på Egerodgård, da ejedes den af min gl. Husbonds eneste Søn, Frede. I Somren 1925 traf jeg ham aldrig, han havde da Gard på Sjælland, han blev siden min gode Ven.
Venlig Hilsen
Ole Fenshøj
Vigersted Voksenklub
Copyright© Alle rettigheder forbeholdes.