Turen går til Vigersted - en gammel by på Midtsjælland.
Bjerglandsbyen Vigersted.
Vigersted ligger i den afdeling af Ringsted Kommune, som siden middelalderen er blevet kaldt højlandet.
Udtrykket stammer fra tidligere tider, hvor der var rigtig mange ”bjerge” her omkring. Bjergvej vidner om landskabets form. Den munder ud i Køge Ås, som er Danmarks længste nuværende ås. Det stykke, vi har i Humleore, er fredet frivilligt af den tidligere ejer Niels Peter Arnsted. Kyls Knap er det højeste sted på åsen. 57 m.
Der hvor spejderhytten ligger, har der været et ”bjerg” bestående af sand, grus og sten. Det gør alle vores ”bjerge”. De er skabt i slutningen af sidste istid for 15.000 år siden. Her smeltede gletscherne i Danmark og smeltevandet skabte strømme, der skyllede sand, grus og sten ud i iskanalerne. Populært sagt kalder man disse bakker for entreprenørernes tag-selv-bord. Nederst ligger de store sten, som er de første, der synker til bunds. Så kommer de mindre sten, så gruset og øverst sandet. Alt omhyggeligt sorteret af smeltevand, så det er nemt at bruge. Efterhånden som det hele gror til kommer der også muld ovenpå.
Bjerget ved spejderhytten ligger nu under vejnettet i Danmark. Det koster en del ressourcer at bygge motorveje. I Fuglereservatet har der været et meget stort bjerg, som ligeledes er gravet væk.
På vestsiden af Værkevadsvej, har der ligget en stor bakke, som blev brugt til at bygge den Sjællandske Midtbane i 1920erne. Den fungerede fra 1926-1937. Resterne af banen kan ses, hvis man kører ud mod skydebanen. På lokalrådets hjemmeside kan man læse om jernbanen under fanebladet Om Vigersted – historier om Vigersted.
Rusgårds Bakke er et bjerg mere. Den er tilsyneladende ved at blive indlemmet i de nationale råstofressourcer, så det varer nok ikke længe, inden den også er væk. Hvad der så sker med de fredede Tvillingshøje fra bronzealderen kan blive interessant at følge med i.
Kigger man længere mod nordvest kan man se Plejecenter Nord på toppen af bakken ved Ortved.
Kører man ad Snekkerupvej på cykel, mærker man højdestigningen. Man ender på 92 meter over havet.
Skylinen mod nord er også interessant. Den er tydelig fra Vigersted og rummer stednavnene Ærtebjerg og Bregnebjerg. Der er en del højdemeter, hvis man tager ruten ad Borupvej.
Også Ågerupvej mod Borupvej byder på et par stigninger.
I ældre beskrivelser af Midtsjælland (Ringsted Herred) beskrives det at den nordlige del kaldes højlandet og den sydlige del for Sletten. Hvis man kører ad Haslevvej mod Haslev ser man tydeligt hvorfor navnet Sletten er blevet valgt.
Jystrup, Haraldsted og Allindelille ville også kunne påberåbe sig retten til at kalde sig bjerglandsby. Derfor har byernes fælles facebookside fået navnet Søhøjlandet.
Salig Tulle Olsen gjorde et stort nummer ud af at kalde Vigersted for Ringsted Kommunes eneste bjerglandsby.
Copyright© Alle rettigheder forbeholdes.