Kai Villy Olsen

Ortved den 29-12-84

Jeg hedder Kai Villy Olsen født den 14-12-1913 i et lille Hus på Hagelbjergården ved Ringsted Søn af Ingeborg og Karl Olsen som var Fodermester på Gården. Jeg er døbt i Særløse Kirke, da mine Forældre havde købt et lille Hus i Tolstrup og var fløttet der til. Jeg har gået i tre forskellige Skoler. det første halve år gik jeg i Tolstrup Skole hos Lærer Kvist. Derefter magedskiftede mine Forældre med min Farfar, og vi flyttede til Ny Jydstrup der dengang stavedes med -d, til et lille landsted.


min Far arbejdede i Skoven om Vinteren, om Sommeren på Gårdene nærmest hos Hans Frandsen på Lindeskovsgården i Tolstrup. min Far var blandt andet Tækkemand. om aftenen og Natten lavede han Tøjrepæle af Træ, og vi børn måtte skiftes til at række ham Pælene, når han havde lavet et læs kørte han dem til Roskilde med Hestevogn og solgte dem der.


desvære blev han kun 38 år jeg mistede ham da var 8-år. vi var 8 Søskende. hvora de to ældste allerede var kommet ud at tjene. og da Pengene var små, min Mor fik kun 1 Kr om dagen for at vaske en storvask, måtte jeg også tidligt hjemmefra. Jeg kom i pleje hos min Mormor i Mortenstrup, som også havde mistet sin Mand. hun havde et lille Landsted som dengang hørte under Skjoldenesholm. der deltog jeg i alt forskelligt arbejde, blandt andet lærte jeg at malke det skulde man kunne den gang, for det første man blev spurgt om, Var kan du malke.


da jeg var 11 år kom jeg ud at tjene på en gård ved siden af hos Valdemar Frederiksen. Jeg fik 75 Kr for en Sommer. det var et hårdt arbejde, Jeg måtte tidligt op om morgenen og malke 7 Køer, vi skulde være færdige Kl 6 for da kom Mælkemanden. derefter skulde jeg rense ud i Stalden og drive Køerne ud i Folden. og så af sted i Skole. når Skoletiden var endt, skulde jeg skynde mig hjem derpå ud i marken, Jeg havde en lang arbejdsdag, vi malkede først Til aften Kl 7.


om vinteren havde han ikke råd til at have Folk, men jeg kunne godt bliver der og arbejde for kosten og et par Træsko, men en dag blev vi uvenner fordi der kom et par Eder, det kunde han ikke tåle, så jeg pakkede mine få ejendele og gik, herefter tog jeg op på en anden Gård, hos Peder Pedersen i Mortenstrup, hvor jeg hjalp til med at tærske om Vinteren for 1 Kr om dagen, jeg var der også om Sommeren.


min første Plads efter min Konfirmation var hos Peder Jensen Høed. hvor jeg fik 150 Kr om Sommeren, og 75 Kr for Vinteren. jeg tjente blandt andet hos Aksel Frandsen på kule Mølle og hos Påske på Svalmstrupgården. 


min sidste plads var i Bringstrup hos Helge Christensen, hvor jeg var i 7 år det var der jeg traf min Kone Dora. da vi havde gået og kigget på hinanden i nogle År, beslutede vi og trods Krigens Tid til at gifte os, og det blev i Alsted Kirke den 21 August 1943.


Jeg havde forinden købt et gammelt Hus i Ortved ved Diemoseskoven. det havde engang hørt under St. Svenstrup, for den nette sum af 6.500 Kr. hvor vi da dette er skrevet stadig bor. Jeg havde fået arbejde som Skovmand på St. Svenstrup Gods ved Borup. hvor jeg var i 28 år.

i de første år arbejdede jeg om Sommeren på forskellige Tørvemoser blandt hos Ole de Place. også for Amtet arbejdede jeg. da bakkerne ved Diemoseskoven blev taget væk på Hovedvej A1,


om Vinteren tog jeg tilbage til Skoven. men det var et hårdt arbejde, som jeg ikke kunde blive ved at holde til. så da jeg havde været der i 28 år, søgte jeg op på Slagteriernes Forskningsinstitut i Roskilde, hvor jeg var i 8 år.


som 64 årig gik jeg på Efterløn. og da dette er skrevet er jeg Pentionist 71 år. og går nu sammen med min Kone og nyder den

hjemlige hygge


dette er noget af mit Livs-historie                                                           29-12-1984

Villy Olsen

Roskildevej 500, 4100 Ringsted


Ortved den 14-4-1986

 

min erindring om min påklædning er måske ikke så klar, men den var vist ikke meget anderledens end Pigernes. Jeg havde korte Bukser på, og lange uldne Strømper af forskellige farver, Sorte røde og Brune, der blev holdt oppe af Strømpebånd, som var hæftet i et Livstykke.


da jeg blev lidt ældre havde jeg runde Strømpebånd rundt om Lårene. mit Undertøj bestod af en lærredsskjorte og en bluse udenpå. mit fodtøj var et par spidsnæset Træsko der var beslået med Jernringe, de var gode til at slå knysterne af med, dem gik jeg med selv om Sneen gik til op over knæene det var meget ubehageligt. Gummistøvler var jo noget Nyt, og ikke hver mands eje, da vi ikke havde råd til at købe dem. mit Søndagstøj var det man kaldte matrostøj og et par korte Snørrestøvler der sad så stramt, at når jeg havde været på besøg sad Strømperne fast i Knysterne at jeg næsten ikke kunne få dem af, så nattesøvn blev der ikke meget af.


mit Fodtøj i skolen var et par kludesko med såler af gamle Cykledæk. mine første Sko fik jeg til min Konfirmation, hvor min påklædning også var matrostøj dog med lange bukser. da jeg efter min Konfirmation kom ud at Tjene fik jeg et par Træskostøvler med meget stift læder, der gnavede over vristen, så behageligt vil ikke kald min Påklædning.


Middagsmaden var af forskellig art Grød Vælling sødsuppe og Bollemælk samt stuvet Kålroer og Gedemælk. Tørkosten bestod for det meste af Fedtemad med Salt, Sukkermad Spegepølse og røget Skinke, om Søndagen Frikadeller.


det var lidt af min Barndoms erindringer. Villy Olsen født 1913 - 72 år