Turen går til Vigersted - en gammel by på Midtsjælland.
Birthe Emde
Slettebjergvej 24-4-92
Birthe Emde født Frederiksen 11 06 28 i Refnæsgade, Københhavn N.
Min mor og far var begge født på landet. Min mor var datter af Hans Hansen, Jungen (nuværende Klaringen), han var husmand og forpagter af 3 tdr land under Valsølillegaard. Min mor var den ældste af en børneflok på ni og kom ud at tjene som 10-årig. Hun havde flere pladser bl.a. som kokkepige pa Valsølillegaarden, og hun var i 10 år på Søgaarden i Jystrup, og fik et Diplom herfor.
Min far er født på en gård i Skee Old som søn af Hans Frederiksen. Min far var nummer 12, og han var ikke den yngste. Min fars bedstemoder var gift med grisekongen Jens Olsen Mølleskovgaarden ved St. Merløse, men hendes børn var fra første ægteskab.
Min far har mange gange fortalt om barndommens jul, som blev fejret på Mølleskovgaard.
Hele familien fra Skee Old spadserede den lange vej til Jens Olsen, og her var stort juletræ og altid 1 styk legetøj til hver af børnene. Da børn absolut ikke var forvænte den gang, stod disse juleaftener i et strålende skær.
Mine forældre blev gift i 1920 og fik en søn samme år. Otte år efter blev jeg født.
Jeg er desværre vokset op som enebarn, for min bror døde kun 14 år gammel, da jeg var 6 år.
Min far var lastbilchauffør i over 25 år i samme firma, og min mor var meget flittig med at sy på maskine, og hun strikkede også mange ting. Da hun blev ældre, brodere min mor mange duge og klokkestrenge og andet. Hun vaskede trapper i den opgang, hvor vi boede, plus en opgang til, dette varede ogsa i over 25 år.
Vi havde en toværelses lejlighed på tredie sal med både lys og sol. Der var mange børn i dette store ejendomskompleks, så legekammerater på min egen alder, var der mange af.
Min far havde motorcykel i mange år, og vi kom meget på landet og besøgte familien på begge sider.
Alle mine barndomsjul som jeg kan huske, har vi fejret på "Husbjerggaard" i Høed, hos min tante Astrid og farbror Christian, - det var altid dejligt, og jeg nød at være sammen med mine kusiner Aase og Sigrid. Påske, pinse og sommerferie blev også tit tilbragt her.
Ligeledes kom vi på besøg i Aunstrup hos min tante Sofie og farbror Frederik. Her var 2 kusiner og 2 fætre. Den ene kusine, Stine, er med her i voksenklubben, og vi har været naboer siden 1950 og har haft et dejligt naboskab. Vi legede så dejligt i skoven i Aunstrup, fantasien blev taget godt i brug, her var også en gynge, som vi var vældig glade for.
Det hændte også, at vi kom på besøg her i Vigersted Skole, for min faster var gift med førstelærer Bruun Simonsen. Her var jo 3 store fætre, og en kusine (Søster) som var jævnaldrende med mig.
Det var sjovt at lege inde i skolestuen ved den store tavle, vi kunne tegne og skrive på den i en uendelighed.
Jeg har også været på vinterferie hos Søster, og det var så koldt. Vi fik lagt en stor kørekappe, der var foret med kalveskind oven på dynen, så kunde vi holde varmen, og vi snakkede til langt ud på natten.
Da min mor jo også havde mange søskende, var der også mange fætre og kusiner her, dem besøgte vi også.
Jeg kom tit til Valsømagle til min kusine Clara og moste Mary, som var gift med handels mand og æggesamler Hans Hansen.
Jeg gik 5 år i Sjællandsgades Skole og de sidste 5 år i Stevnsgades Skole. Jeg tog realeksamen i april 1945 og skulde så ud i livet.
Da jeg gerne vilde lære husholdning kom jeg på landet maj 1945. Jeg havde forskellige pladser, bl. andet hos forvalteren på Kærup.
I juni 1946 blev jeg forlovet med Mogens Emde søn af Kristine Emde, Haraldsted. Her kom jeg ind i en dejlig stor familie, for Mogens havde 3 brødre og 3 søstre.
Mogens var landmand og har tjent både som karl og som fodermester, men prøvede alligevel at arbejde på et vinlager i København. Han var der ½ år, men det brød han sig ikke om.
I maj 1947 kom jeg til København igen og blev ansat i et kolonialfirma, der hed Vime. Der var 10 forretninger i København og en i Roskilde, der var ogsa en gros lager og Kontor. Jeg var først i afdelingen på Frederiksberg. Da jeg havde været der et stykke tid, fik jeg stilling på kontoret og tog ud som afløser i de forskellige afdelinger. Det var et dejligt job, men jeg længtes meget efter landet.
Mogens og jeg vilde gerne giftes, men skulde jo have et sted at bo i.
Vi fik mulighed for at forpagte et sted på 10 tdr land på Slettebjerg i Jystrup. Stedets ejere var børn af afdøde brugsuddeler H. P. Jørgensen.
Vi blev gift i marts 1959 og flyttede så ind til april, der var intet på ejendommen, så det var fra bunden. Vi fik 2 heste, så Mogens kunde komme i marken og også 2 køer.
Den første so var på lejebasis, vi fik en gylt og skulde så betale 2-3 pattegrise, når de var store nok til at sælge.
Vi fik fortalt af en af egnens gårdejere, at der kunde ikke trives en so i stalden, for det var støbte vægge. Jeg var helt slået ud, da vedkommende fortalte det, men Mogens tog det gudskelov mere roligt.
Vi fik en pige, Kirsten, i 1952 og en dreng, Leif, i 1955. Kirsten er ansat ved skatteforvaltningen i Roskilde. Hun er gift og bor i Kr-Hyllinge. De har en pige Louise 13 år. Leif er smed og har værksted i Ringsted. Han er gift og bor i Vigersted. De har to piger Bolette 11 år og Jeanette 6 år.
I 1956 købte vi ejendommen, som vi boede på, og i 1960 blev vi tilbudt forpagtningen af Jystrup Præstegaard, den havde vi i 21 år. Senere forpagtede vi 6 tdr land af vor nabo Paul Jensen, og det havde vi til 1991.
Mogens kørte mælk med heste til Jystrup Mejeri i nogle år i begyndelsen af 50 erne, og han hjalp også til på selve mejeriet, ligeledes på Jystrup Foderstof, når der var travlt. Han har også været på Svenstrup, hvor firmaet Isomar havde lager. Mogens har været formand for Jystrup-Valsølille husmandsforening og Jystrup Vandværk i få år.
Jeg kunde ikke malke, da vi blev gift, men lærte det efterhånden, senere fik vi malkemaskine og så blev det jo nemmere.
Vi fik lavet vores stald om til grise og søer og flyttede køerne ned i Præstegaarden, i 1960 købte vi traktor, og så var det slut med heste.
Jeg har været ansat i Sjællandske Bank i Jystrup og var i skolekomissionen ved Søholmskolen i 8 år. I 1972 begyndte jeg i køkkenet på Ortved Alderdomshjem (nuværende Sundhedscenter Nord). Her var jeg i 12 år.
Vi solgte køerne i 1970, og havde så grise både i Præstegaarden og herhjemme, det var mest søer og pattegrise ikke så mange fedesvin.
Det er mærkeligt at tænke på, når noget af det første vi hørte var: "der kan ikke være en so på den ejendom".
En nedslidt ryg har desværre tvunget Mogens til ikke at være aktiv landmand mere, så grisene er solgt, og jorden forpagtet ud.
Nu pusler Mogens med forskelligt fjerkræ og fugle, de fryder både øje og gane. Jeg er meget glad for blomster så tiden går godt med hus, have og drivhus.
Birthe Emde
Slettebjergvej 11 Jystrup
Vigersted Voksenklub
Copyright© Alle rettigheder forbeholdes.