Turen går til Vigersted - en gammel by på Midtsjælland.
Harry Valentin Hansen
Vigersted 4/11 1984
Harry Valentin Hansen født 18/5 1915 i Gammerød, Borup Sogn. Mine forældre var Thora og Lars Valentin Hansen. Min mor født 5/6 1879 i Haraldsted Skovhuse, hun døde 14/1 - 1941. Min Far blev født 16/11 - 1878 i Kværkeby, den nuværende Bjergvej, i et lille fattigt Hus som for længst er nedrevet. Min mormor døde allerede da min Far var 4 år og da min Farfar ikke kunne passe sine børn blev de ældste, der var temlig mange, sendt ud at tjene på gårdene og de to mindste, min Far og min Faster blev anbragt på Kværkeby Fattiggård. Det er den nuværende Viebjerggård.
Min far har fortalt om forholdene på Fattiggården på den tid. Det var barske forhold, der herskede sådant et sted, på den tid. De gamle, der boede på Fattiggården var ikke, vor Herres bedste børn, bestyrerparet var meget strengt, særlig Bestyren, den mindste forseelse indbragte en dragt prygl, han brugte at slå med en Hestestrigle og det lige så godt i Hovedet som på Kroppen. Men, der var ingen kontrol med sådanne børn den gang, de var kun til besvær. Men som min Far sagde, vi fik lært at bestille noget, og vi fik lov at passe vores Skole, i modsætning til dem, der var sendt ud på Gårdene, de kom sjælden i skolen om sommeren. Min far døde 15/11 1967.
Jeg er som nævnt født i Gammerød, som nr. 3 af 4 Søskende. Mine forældre havde en ejendom på to Tdr land, siden blev en nabo ejendom forpagtet. Jeg begyndte min skolegang i Gammerød skole i 1922. Vi var genbo til Skolen så vejen var kort. Somme tider for kort syntes jeg, man kunne ikke nå at lave ballade på det korte stykke. Det var en skole med kun 2 klasser, det var utroligt vi kunne få lært noget, men vi havde en dygtig lærer, det må have været svært for ham, der var jo stor forskel i alderen på eleverne i samme klasse. Men han havde et godt tag på undervisningen og forstod at gøre det levende for os, så vi huskede, hvad han fortalte.
Jeg havde en god barndom. Jeg måtte tidlig hjælpe til hjemme. Særlig kunne jeg godt lide at køre med hestene, vi havde altid gode livlige heste, jeg var ikke så gammel, da jeg begyndte at køre i marken. Nu var jeg ret lille af min alder, så det kneb med at nå op og lægge seler på hestene så jeg måtte kravle op i krybben for at kunne nå, og da den ene hest gerne ville bide, så blev der jo nogle blå mærker ind imellem.
Skoletiden fik ende og jeg blev konfirmeret i Kimerslev Kirke i september 1929. Jeg var hjemme om vinteren, men 1. Marts 1930 kom jeg i gartnerlære. Det var hvist en feltagelse, jeg lærte ikke noget, maden var dårlig, dagen lang, og penge fik jeg ikke. Jeg skulle ellers ha 13 Kr om Måneden, men jeg fik dem ikke. Jeg holdt ud i 2 år, den gang kune man ikke bare holde op, hvis det passede en.
Jeg boede så jemme og tog så forskelligt arbejde, jeg har aldrig manglet arbejde, selv om det var i de magre år i trediverne. Jeg var i nogle år i Birkede hos handelsmand Joh. Jensen, hvor jeg blandt andet kørte og samlede æg og fjerkræ. Jeg har også arbejdet i Skoven og på Svendstrup Savværk i Borup, senere under krigen på Tørvemoserne.
Vi er nu nået til 1938, hvor jeg traf Grethe.
Jeg har lovet hende at skrive for hende efter diktat.
Jeg er født her i huset hvor vi nu bor 21/6 1920. Min Far og Mor var Niels og Sofie Hansen. Jeg blev døbt i Vigersted Kirke af Pastor Krog Meyer. Jeg skulle døbes Valentin Hansen. Valentin er min Mors slægtsnavn men Præsten sagde at man ikke kunne have 2 efternavne, så det blev til Valentine som mellemnavn! Min Far er fra Ammehuset i Humleore og min Mor er fra lille Fjellebrogård. Jeg er enebarn. Jeg begyndte så i Skolen i Vigersted i 1927 hos Frk Madsen senere hos lærer Simonsen og Andersen. I 1934 om
efteråret blev jeg konfirmeret i Kværkeby Kirke. Derefter kom jeg ud at tjene på Generalgården Kværkeby. Derfra kom jeg til Borup, hos Slagter Servee. I 1938 kom jeg til Viby også hos en slagter, hvor jeg var til de solgte Forretningen.
Jeg fik så Plads i køkkenet på Stubberupgård, hvor jeg blev til vi i Oktober 1941 blev gift.
Vi blev viet i Vigersted Kirke af Pastor Poulsen. Efter vi blev gift fik vi en lille lejlighed i Viby, men det var kun 1/2 år. Så købte vi et hus mellem Viby og Ørsted, hvor vi boede til 1944. Vi flyttede til Gammerød til min Far, der var blevet alene, vi var der til april 1945.
Min bror blev så gift og flyttede hjem, og vi flyttede til Sorgenfri. Jeg fik plads på Ungdomshjemmet ”Skovtofte” som Chauffør og altmuligmand. Det var en god og selvstændig plads; men en for lille løn, så efter et år begyndte Grethe at arbejde i Sorgenfri Børnehave, og det blev til 22 år, indtil vi rejste her til Vigersted.
I 1954 fik jeg plads på Schous Fabriken ”Ravnholm Strømpefabrik” i Lyngby, som Kedelpasser. Det blev til godt 18 år til Fabrikken flyttede til Esbjerg.
I mellemtiden var Grethes forældre døde, hendes Far i 1962 og hendes mor i 1970, hvor vi så overtog huset. 1. Februar 1973 flyttede vi så her til Vigersted og jeg begyndte på ”Kambas” som Kedelpasser. Jeg havde inden da fået noget med hjertet og fik nu slidegigt og måtte holde op i December 1976 og gå på førtidig Folkepension.
Grethe har efter at vi er flyttet hertil arbejdet noget af tiden i Humleore Æblehave indtil 1981. Nu går vi så og nyder vores pensionist tilværelse her på Humleorevej No. 20.
Harry Valentin Hansen. Grethe Valentine Hansen
Det må stå være til med min forkalkning end jeg troede, jeg har glemt et par vigtige
begivenheder i vores liv, man bør altid skrive en klade. Den 28. September 1943 fik vi vores første barn en dreng som nu er gift og de har to drenge. 29. Oktober 1948 fik vi så vores anden søn men han lever alene, så vi har kun de 2 børnebørn, som er 8 og 10 år.
Undskyld der kom lidt kluder i Almanakken.
Harry
Harry Valentin Hansen
Vigersted 13/3 1986
Hvis jeg skal skrive om min klædedragt og hvad vi spiste bliver det en gentagelse af, hvad andre allerede har skrevet.
Min Mor var dygtig til at sy, så hun syede altid vores tøj til os 3 Børn, der blev syet om fra større til mindre og måske noget blev vendt, hvis det var pænere på den anden side. Men, hvert år før Sommeren, blev der syet nyt tøj til os, det var gerne til Skolens Udflugt. Jeg har tror altid det var Matrostøj. Om Sommeren dog ikke blåt men noget der hed "Kadetstribet", men med blå krave og sløjfe.
Skolens Udflugt var noget der blev set hen til i lang tid, der var jo ikke så mange fornøjelser den gang. Jeg husker særlig en, som jeg nu vil fortælle lidt om.
Jeg var vel 10 år 1925 det år, vi skulde til Sorø. Vi tog med toget fra Borup st til Sorø st, hvorfra vi gik til byen og var først inde at bese Kirken. Det må ikke have gjort større indtryk på mig, jeg husker intet derfra. Det har jeg dog siden fået rådet bod på. Derfra sejlede vi over til "Parnas" hvor vi spiste vores med, med tilhørende rød sodavand, lukket med prop og ståltråd. Det gjorde jo godt indhuk i den krone jeg havde fået med til Turen. Men nu komm vi så til det, som gør at jeg særlig husker den Tur.
På Pladsen var der en spilleautomat, hvor man, hvis man kom 5 øre i kunne være heldig at vinde en mindre formue. Og da jeg jo ikke havde mange Penge, ville jeg prøve at forbedre økonomien, så jeg begyndte, iovrigt tilskyndet af de andre Drenge, at fodre dyret med 5 ører; men de var jo hurtigt opbrugt uden der kom nogen gevindst. Godt ærgerlig over mit manglende held gav jeg Spilleautomaten et ordenligt spark. Og, hvad sker, jo ud triller 5 ører ikke blot mine egne, men også hvad der iøvrigt var lagt i den.
Nu var jeg jo velbeslået med penge og kune have købt en masse slik. Men en af de større Drenge mente at et sådant held burde følges op, så han fik mig lokket til at prøve at spille videre med det resultat, at snart var alle pengene tilbage i Spilleautomaten, og nu hjalp det ikke at sparke til den. Og der stod jeg så tilbage klogere men fattig.
Sådan endte en Skoleudflugt men siden har jeg holdt mig fra spilleautomater.
Harry Valentin Hansen
Vigersted Voksenklub
Copyright© Alle rettigheder forbeholdes.