Ingeborg Jensen

Ortved 12-2-86


Min erindring fra barn om mit tøj er, at jeg havde en chemise af lærred derover et livstykke, strikket, af bomuldsgarn med knapper til strømpebånd, strømperne var sorte ribstrikkede 2 ret 2 vrang med en knap for oven til strømpebåndet det hændte vi fik 2 knapper i, een fortil og een over i siden så sad strømperne bedre, da jeg blev 12-13 år fik jeg glatstrikkede sorte uldne strømper med rød kant for oven, meget ønsket, men de kradsede alligevel fælt i knæhasen.


Bukserne var af samme stof som chemisen, så havde jeg underkjole syet af bomuldstof og om Vintren en ulden kjole derover, om Somren en bomuldskjole. Når vi nåede påsken og det blev lunt i vejret plagede vi for at løbe barbenet, der var jo ikke noget med knæstrømper eller

ankelsokker, det var lange strømper elle ingen strømper.


Forklædet var helt uundværligt også når vi var i skole; det var rynket til et bærestykke, bærestykket blev knappet i ryggen, men hængte

løst derfra ned. Da jeg skulde konfirmeres fik jeg korset, det var med metalstiver, foran, der kunne lukkes ved at der var nogle knopper på den ene stiver der passede ind i nogle huller på den anden stiver så de kunne trykkes sammen, der var også metalstiver, lidt fjedrende, i siden og på ryggen, så jeg kunde sidde ret.


Korsettet blev nu ret hurtig skiftet ud med et korselet det var uden stiver og blev hægtet med almindelige kjolehægter og det var længere og gik op som brystholder samtidig, det var meget behageligere men støttede alligevel ryggen da der var to stivere indsat i rygstoffet og der var strømpeholdere både for og bag.


Jeg er født på en gård og vi måtte alle hjælpe med arbejde som alder og kræfter nu var, vi startede Kl 5 morgen og fra konfirmationen begyndte vi med malkningen om morgen dengang med håndkraft da malkemaskinen ikke var opfundet efter malkning var der morgenmad der bestod af Havregrød og derefter Kaffe eller Mælk med rugbrød eller sigtebrød med ost eller marmelade.


Der blev spist frokost Kl 9 den bestod af spegesild med stuvede kartofler samt smørrebrød med Ost elle pålæg, drikelse til var mælk eller Øl tappet fra anker i kælderen. Jeg husker en lille episode fra dengang, en sommer havd vi en Husmand til hjælp, det var en selvfølge at alle spiste ved samme bord og drak øl af samme krus og da Far tog en slurk af kruset fik han en skrå i munden (Husmanden brugte skrå og det var almindeligt dengang). Far brugte ikke skrå og ville ikke udsættes for "skrå" een gang til så han påbød at hver skulle havet et glas og øllet sættes på bordet i en kande, det blev der mukket meget over, at det skulle være så fint.


Middagen skiftede mellem sulemad, gule ærter, grønkålsuppe, klar suppe med boller og grønsager og derefter kødet med kartofler og sursød sovs. Fik vi mælkemad grød-vælling sødsuppe efter sådan formad var der stegt flæsk og kartofler eller frikadeller og kartofler eller lignende, det vil sige 2 retter mad.


Middagen var Kl 1230 til 1330 og så en kop Kaffe med en "knald" det vil sige et stk hugget sukker til. I høstens tid fik vi Kaffe ud i marken Kl 4 dertil franskbrød eller hjemmebagt kage. Aftensmåltidet var Kl 6 og bestod af selvsmurt smørrebrød med Leverpostej, og andet pålæg (evt Middagsrest) og ost. Fra kyllingerne var store nok ca 450-500 gr fik vi kyllingesteg hver Søndag og efterretten var grød af årstidens frugt


Vi handlede hos den lille bys købmand, lidt i nabobyens brugsforening og når der skulde køres grise til Frederikssund Svineslagteri blev der handlet lidt der også.


Ingeborg Jensen født 1909

 

NB.

Efter at Ingeborg så udførligt har beskrevet de stillede spørgsmål, skal jeg gøre det meget kort.


de første 3 skoleår gik jeg i Ringsted skole og når jeg skulde have Tøj blev det altid købt i Tøjhuset hos Tage Jensen, på hjørnet af Torvet og Sct. Hansgade


I 1917 flyttede vi til ny Jystrup og det jeg bedst husker er et par spidse Træsko på et par Kludesko


under Armen og næsten Aldrig Hud på knysterne.


Til min konfirmation fik jeg Jakkesæt med Kravebryst Flip og sløjfe, løse manshetter sorte sko.

14/2 86 Fridolf Jensen

Vigersted Voksenklub