Sprøjtehuset

I sprøjtehuset har byens brandsprøjte har stået.

Den 2. marts 1861 kom en ny brandpolitiklov, som pålagde kommunerne brandslukningsarbejdet.Der blev bygget mange nye sprøjtehuse som supplement til dem, der stod ved herregårdene rundt omkring.

Der skulle være 44 tilbage på landsplan. Et af dem står her i Vigersted.

Huset er bygget omkring 1865 og konkurrerer dermed om titlen som byens tredje ældste hus. Konkurrenten er Den gamle skole.

Det gamle gadekær, som nu er genoplivet, har været branddam.

Brandsprøjten var i starten hestetrukket og hånddrevet.

I midten af 20erne drænede man branddammen væk. Herefter måtte man i mosen for at hente vand. Det blev katastrofalt for De Place gården, da den brændte i 1959. Der var for langt til vandet.

Desuden måtte man vente på brandsprøjterne fra Jystrup og Ringsted. Det siges, at Hoflægermester Ejler Bruun de Neergård på Skjoldenæsholm havde bygget sin egen brandsprøjte, som han gerne rykkede ud med. Han havde lavet en aftale med telefoncentralen om, at han i tilfælde af alarm blev ringet op, før man tilkaldte Ringsteds brandvæsen.De, der kom først blev nemlig belønnet økonomisk.

På samme måde blev de lokale frivillige brandfolk alarmeret, og så rykkede man ud med brandsprøjten.

Nu om dage benyttes huset til at opbevare byens flag, flagstænger og æresporte.

Se placeringen af de 20 andre koder på kortet her.

Kommentarer

Ole Bjørn Hansen

07.11.2020 21:52

Sprøjten blev anvendt til efterslukning, da de PLace gården brændte. Den blev dog trukket af en traktor fra sprøjtehuset til gården. Der blev efterslukket i flere dage og mænd fra landsbyen stod vagt

Seneste kommentarer

Del siden