Turen går til Vigersted - en gammel by på Midtsjælland.
Olga Jensen
Ortved 1992
Olga Jensen fdt. Nielsen 15-10-20 i en Landsby Vedbysønder mellem Sorø og Slagelse Byen bestod af 5 gårde 2 huse, Central, Mejeri, Gadekær, Smedie og F. IV. Rytterskole, alt stråtækt
Min far O. Nielsen f. 1887 begyndte som selvstændig da han var 18 år, da min Mor, Alma f. 1885 senere kom til var hun medhjælper i smedien, senere kom der svende og lærlinge.
Efterhånden som vi børn 3 drenge 1 pige 1 dreng efternøler, voksede til fik vi en Skruenøgle i hånden, for om foråret var der meget travlt, Landmændene kom ikke med deres Plove Harver og Kultivatorer for de skulle bruges. Svenden skulle have fyraften, så min Mor fattede den store forhammer og slog op for smeden, harvetænderne skulle spidses eller fornyes de ældste Drenge skar gevind, jeg fik dem og skruede dem pa, det var før jeg begyndte at gå i skole.
Ellers var der festligt ved en smedie som lå midt i byen især om sommeren, når alle piger og karle fra gårdene samledes, der blev leget prøvet kræfter spillet Harmonika, om Vinteren var der isen på Gadekæret.
Skolearene gik jeg blev konfirmeret, min første plads var på en gård jeg skulle være med ude i høsten, det var godt nok hårdt, at stikke op og lægge læs når man kun var 14 år.
Derefter stuepige på Charlottendal ved Slagelse senere pa Katrineholm nær Fuglebjerg, derefter hos en Syerske for at lære, jeg havde fået noget i arv, da både min Mor og Farmor var Syersker.
På Mejeriet var der en Mejerist fra Benløse Kjeld Jensen, som jeg blev gift med, og kom til Benløse hvor vi fik en lille lejlighed, Kjeld var blevet 1ste Mejerist på Kværkeby Mejeri, men Lønnen var kun 42 kr om ugen det var i 1939. Krigen kom, der blev tit handlet huse, man blev
sagt op ud inden en Måned, det skete 2 år pa træk den næste var så i Ortved det var svært at få en Lejlighed, det samme skete igen ud. Så købte vi en grund og byggede i 1943. Kjeld var imidlertid blevet Chauffor hos sin Far Frits Jensen, der havde købt den nedlagte Stationsbygning fra (midtbanen) og begyndt som Vognmand, og senere flyttede til Tankstationen (nu DK Bencin 398) hvor han skar Generatorbrænde, det var der hårdt brug for dengang da der ikke var Bencin.
Kjeld blev Chauffør på (Kambas) Det sidste år inden krigen var slut, fik vi købt en bil, de var billige, ingen kunne jo køre, så den blev klodset op, dækkene lagt på Loftet eller blev de stjålet, dæk var der også mangel på.
Endelig blev der fred, bilen kom på gaden, det blev en levevej.
Kjeld begyndte som Kørelærer i 46-47 der var ingen der havde fået kørekort i de 5 år Krigen varede, enhver kunne nedsætte sig som Kørelærer dengang, senere skulle der en eksamen til.
Vi fik i Krigsårene 3 børn
Lis sosialrådgiver bor i København Preben mekaniker - Ortved
Tom Kørelærer i Roskilde bor i Osted
Det var trange tider, så jeg havde systue en kort tid havde vi også lillebil hvor jeg kørte da jeg havde fået erhvervskort. Børnene begyndte i skolen hos Frk Madsen senere Simonsen Albertsen og Fru Jensen, jeg kom i skolekommisionen.
Da Frk Madsen blev syg, blev jeg spurgt om jeg kunne tage håndgerning og Idræt jeg havde nogle kurser fra Gerlev Højskole.
Jeg cyklede 2 dage om ugen 2 gange om dagen til Vigersted til 33 kr om måneden.
Der var rigtig gang i Idrætsforeningen under Krigen, mange gymnaster, folkedans Dellitant og Batminton.
En Handelsmand fra Benløse havde med det danske mindretal i Slesvig at gøre, opfordrede os til at spille for de danske foreninger dernede. Stykkerne var, syngespillet "Nej" og "Familien Futterup". Det lød spændene, der blev lejet en Bus en Kørelærer fra Sorø, jeg mener turen varede 6-7 dage, vi boede privat, det var småt med maden dernede, så den skulle vi selv have med, også til dem vi boede hos, en spændende tur men meget trættende. Vi var meget meget velkomne hos de dansksindede, men der var andre der spyttede efter bussen.
Den nye skole blev bygget, jeg sluttede, nu var der igen lærer, aftenskolen begyndte, jeg kom i aftenskolenævnet, der var en del forskellige tilbud, blandt andet tegning og Keramik ved Lærer Heron hvor jeg gik et pår Vintre og engelsk i 5 år hos Fru Jensen senere Pator Madsen.
Herefter sluttede det meste grundet Komunesammenlægningen, ingen var så interesseret i at tage til Ringsted, jeg fortsatte med Porselainsmaling spinding og vævning i Ringsted, men holdet fra Keramikken ville gerne fortsætte, så da vi havde en kælder der kunne bruges, fik jeg instaleret en Keramikovn, tog nogle drejekurser, og begyndte helt privat, hver betalte hvad de brugte, jeg sørgede for materialer og brændte tingene.
Det var for mig, et godt tidspunkt jeg begyndte, efter et pår år blev jeg alene Kjeld døde 1974 jeg fortsatte med Keramikken, og er sluttet foråret 1991 efter 20 år med mange dejlige sjove timer og mange herlige hobbyvenner.
Olga Jensen
Nogle erindringer fra den gamle Rytterskole den ligger meget højt i Landsbyen ca. år 1925 var der fattighus (blev kaldt) der boede 4 familier måske forløber for ældreplejen eller nogen der ikke havde andre steder at bo. Senere blev det Fjerkræslagteri, til sidst beboet af enken.
Bygningen var næsten umulig at holde, så den blev mere og mere forfalden.
Den gamle smedie overtog min yngste bror, og alt voksede efter krigen, så der er nu en Maskinfabrik over det meste af Landsbyen, så den er ved at kvæle den gamle skole, den er nu fredet. Min bror købte den, den er nu næsten færdigrestaureret, alt skulle føres tilbage til da den blev bygget, det udvendige, nu er den renset for mange 100 års Kalklag nyt stråtag nye Vinduer og døre, alt skulle være originalt, det er ordre fra Myndighederne og ingen tilskud.
Der er en tavle indmuret i Vægen jeg har forsøgt at tyde dens krøllede bogstaver.
Hvor er det mærkeligt som minderne vælder frem, jeg har ikke skænket den en tanke før nu, men det er jo et Klenodie, nu kan den stå mange 100 år igen.
(Tegning: Olga Jensens tegning af Frederik IV's monogram på den indmurede tavle)
1 Linie Latin
Hanc Scolam. ad. instår Quadaginto.
Halvtresindstyve år. Gud har dig mig opholdt
Af sygdom Krig og Pest, mig intet ondt har Voldt Thi giver jeg min skrift og breder ud dit navn.
Jeg bygger skoler, de fattige til gavn, Gud lad dette din nåde og fylde tjene,
Lad denne Fundats bestå, til verdens ende, Gud lad dette Lære, din nåde og fylde at kende Lad altid pa min (Stool,?) een findes
af min ætt.
1 Linie Latin - M DCC XXI D.
Copyright© Alle rettigheder forbeholdes.